Kulinaria

Kulinaria: Coś na Nowu Rok

Autor elmarek 29-12-2012 - 16:20 (2257)

Picture 0 for Coś na Nowu Rok
Święta minęły błyskawicznie, a przed nami ostatni długi weekend tego roku.
Mówi się, że jaki sylwester, taki cały rok, jednak czy jest to prawdą? Czy wierzycie w takie przesądy?
Jedni pewnie nie, inni może traktują to z przymrużeniem oka, jeszcze inni zrobią wszystko, żeby ustrzec się przed złym losem.
No cóż, lepiej zajmijmy się wyborem dania bądź sylwestrowego, bądź juz noworocznego.
Ponieważ większość Pań odczuwa jeszcze zmęczenie przedświąteczną krzątaniną, dziś szybko, łatwo przyjemnie i smacznie:)
Przystawka z wędzonego łososia i karkówka ( nie wiem dlaczego nazwana po żydowsku) 

Karkówka po żydowsku
składniki
1,5 kg karkówka,
1 kg pieczarki,
5 szt. cebula,
6 szt. ogórki konserwowe,
3 łyżki przecier pomidorowy,
3 łyżki ketchup,
sol,pieprz,majeranek,
olej do smażenia
 
wykonanie
Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w 1-cm plastry.Posypujemy solą,pieprzem,majerankiem .Podsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę .Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.Cebule kroimy w dość grube piórka.
Krótko dusimy z pieczarkami.Ogórki kroimy w małą kostkę dodajemy do patelni z cebulą i pieczarkami.Można dla urozmaicenia dodać pokrojoną paprykę czerwoną . Całość jeszcze chwilę dusimy i dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z keczupem ( tu wg uznania, moze byc łagodny lub pikantny)
.Na mięso wykładamy pieczarki z cebulą i ogórki,zalewamy sosem dla lubiących- posypujemy drobno krojona natką pietruszki.Pieczemy pod przykryciem ponad .godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
 
Przystawka z łososia jest dziecinnie łatwa :)
 
Opakowanie wędzonego łososia
ser biały ziołowy w plastrach Mlekovity
papryka czerwona lub żółta
koperek zielony
 
na każdy plaster ryby kładziemy pól plasterka sera, na to kawałek papryki i gałązkę kopru, rolujemy i przecinamy pod skosem na 2 części
Prawda ze proste?

Smacznego Roma i Iza
 

Galeria