Kulinaria

Kulinaria: Kalafior prawie po bolońsku

Autor elmarek 04-11-2013 - 15:07 (1634)

Picture 0 for Kalafior prawie po bolońsku
Dziś propozycja na przystawkę do obiadu, lub samodzielne ciepłe danie np na kolację :)
1 duży kalafior,
1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju,
3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ostrego ketchupu
1 puszki pomidorów krojonych  lub kilka pomidorków , wczesniej sparzonych i obranych ze skórki
papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz,
bazylia lub zioła prowansalskie, zależnie od upodobań
natka do dekoracji,

Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, dodajemy kalafiora i gotujemy go do miękkości, około 10-15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy go na durszlak.
Cebulę pokrojoną w piórka szklimy na patelni, dodajemy pomidory, przyprawy, keczup i koncentrat, dusimy.
Gotowego kalafiora zalewamy sosem i chwilke trzymamy jeszcze razem na patelni, Posypujemy zieloną pietruszką, podajemy na ciepło.

Smacznego Roma