Kulinaria

Kulinaria: Karnawałowe faworki

Autor elmarek 06-01-2014 - 08:55 (1685)

Picture 0 for Karnawałowe faworki
Trudno sobie wyobrazić karnawał bez pączków i faworków :) Dziś kolej na faworki, pyszne, chrupiące,

Składniki:
2 szklanki mąki, 6 żółtek
3 łyżki cukru, 2 łyżki spirytusu
4 łyżki gęstej śmietany

Żółtka utrzeć z cukrem (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut) aż będą jasne i puszyste. Dodać przesianą mąkę .
Złączyć wszystkie składniki w kulę (jeśli ciasto się klei, można dodać więcej mąki).Gotowe ciasto zgniatamy w kulę, układamy na stolnicy .
Następnie należy wybijać ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza (chodzi o wtłoczenie powietrza). Ja ciasto biję wałkiem i jak będzie płaskie, składam na pół i jeszcze raz na pół i znów rozbijam na płasko. Wszystko trwa około 10 - 15 minut.
Ciasto podzielić na kilka części. Kolejno rozwałkowywać je na cieniutkie placki podsypując mąką
Z rozwałkowanego ciasta wycinać faworki (ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Kłaść po kilka sztuk na rozgrzany olej i smażyć przez około 15-30 sekund z każdej strony, na blado złoty kolor Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na ręczniki papierowe. Można sprawdzić na 1 faworku jak szybko się smaży, rumieni, czy olej jest dobrze nagrzany. Gotowe, wystudzone posypac cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.
Smacznego Iza i Roma :)