Kulinaria

Kulinaria: Zróbmy coś dla zdrowia :)

Autor elmarek 13-01-2014 - 07:04 (1590)

Picture 0 for Zróbmy coś dla zdrowia :)
Zakwas buraczany to eliksir dla zdrowia i urody...
oczyszcza wątrobę i krew, działa antywirusowo, antybakteryjnie, uszczelnia jelita, korzystnie wpływa na jelita, wspomaga trawienie,
reguluje przemianę materii, ciśnienie krwi, pracę nerek i wątroby,
Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Oprócz wielu innych cennych właściwości maja znaczącą dla portfela - są tanie

Na przygotowanie zakwasu potrzeba 25 minut, a potem robi się sam :)

Przepis:

1 kg buraków
6-8 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2-2,5 litra przegotowanej, letniej osolonej wody (solą himalajską lub morską - 1 łyżka na 1 litr wody. Dobra jest także ta gruba sól do przetworów)
1 łyżeczka kminku
Korzeń chrzanu (niekoniecznie)
Kromka razowego chleba na zakwasie (jeśli nie jesteśmy pewni, że chleb jest na naturalnym zakwasie, nie dodajmy go. Zakwas bez chleba będzie się robił około 2-3ch dni dłużej i tyle. Można też, chcąc przyspieszyć kwaszenie, a nie mając pewności, co do chleba - dodać łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków)).

Buraki umyć i cienko obrać (młode lub nieduże buraki wystarczy wyszorować dobrze szczotką i tylko odciąć końce). Pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu kamiennym, ceramicznym lub słoju.

Dodać przyprawy (można je ułożyć między burakami).

Zalać przygotowaną wodą tak, aby buraki były całkowicie przykryte.

Na wierzch położyć kromkę chleba.

Gdyby buraki wypływały można obciążyć (np. kubkiem z wodą, kamieniem. Ja nie obiciążam). Przykryć całość ściereczką lub pokrywką i odstawić na 5-7 dni w ciepłe miejsce.

Po 2ch dniach usunąć chleb i zebrać pianę używając drewnianej łyżki. Także w trakcie, jeśli będzie pojawiała się piana, bądź białe plamki, trzeba je zwyczajnie zebrać i wyrzucić.

Zakwas będzie gotowy, kiedy wyczujemy jego wyraźny kwaśny zapach. Wtedy go odcedzamy, przelewamy w butelki, bądź słoiki i wstawiamy do lodówki.

Wykorzystujemy zakwas do ugotowania barszczu lub po prostu pijemy 0,5-1 szklanki dziennie, między posiłkami.

SAMO ZDROWIE!!! Iza i Roma