Kulinaria

Kulinaria: Pasztet z fasoli

Autor elmarek 20-01-2014 - 12:19 (1812)

Picture 0 for Pasztet z fasoli
Składniki:

    2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
    2 duże cebule, pokrojone w pióra
    1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
    2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku
    spora szczypta gałki, startej
    2 ząbki czosnku, łyżeczka musztardy,100 ml oleju + sporo do smażenia
    5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych, sól i pieprz, zielona pietruszka
Przygotowanie:

    Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości.
    W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać.
    Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąc na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić. Pyszny z dobrą musztardą, chrzanem, ćwikłą albo sosem tatarskim.