Kulinaria

Kulinaria: zupa krem z pora

Autor elmarek 26-01-2014 - 21:34 (1549)

Picture 0 for zupa krem z pora
za oknem prawdziwa zima, więc dziś propozycja bardzo rozgrzewająca :)

40 g masła, 3 duże pory, 1 cebula
350 g ziemniaków, 800 ml wody (lub bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine, sól
Do podania: np. szczypiorek, śmietanka kremowa 30%, grzanki z chleba, małe grzaneczki czosnkowe do posypania po zupie

Przygotowanie:

    Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
    Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
    Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.

Roma i Iza