Kulinaria

Kulinaria: Pieczone pierogi

Autor elmarek 07-04-2014 - 09:52 (922)

Picture 0 for Pieczone pierogi
Składniki:
Ciasto
4szkl mąki, 1 maslo roslinne w kostce, 250 ml śmietanki kremówki, 5 dag drożdży, 2 żółtka, 1 całe jajko, sól 1 łyżeczka,  cukier 1 łyż. Do nadzienia slodkiego cukru więcej
Sposób wykonania:
Drożdze rozetrzec z cukrem, mąkę usiekać z masłem dodać jajka i drożdze zagnieść ciasto, chwilę niech poleży i robić pierogi.ciasto jest doskonałe i na paszteciki. Można nadziewać farszem wytrawnym jak i słodkim. Pierogi niech trochę wyrosną i piec w temp.170-180 okolo 20-30 min.Az się zrumienią. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować żółtiem wymieszanym z odrobiną cukru.