Kulinaria

Kulinaria: Chleb na zakwasie

Autor elmarek 02-11-2014 - 16:54 (1016)

Picture 0 for Chleb na zakwasie

Zakwas :
 3 łyżki mąki żytniej 3 łyżki ciepłej wody mieszamy odstawiamy na dobę.Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na dobę. Na trzecią dobę dodajemy 2 łyżki maki.mieszamy i odstawiamy na 2 doby.

 Składniki na chleb ;
3 szkl. mąki żytniej z pełnego przemiału, 3 szkl mąki pszennej. po 1 szkl.  płatków owsianych, siemienia lnianego,  pestek dyni, ziaren słonecznika i otrąb pszennych Wymieszać wszystkie składniki suche. Następnie bierzemy  5 łyżek zakwasu 1 łyżkę soli, 5 szkl. ciepłej wody. Mieszamy razem z suchymi składnikami i odstawiamy na 12 godz. przykryte ściereczką  Po tym czasie wykładamy na wysmarowane brytfanki odczekamy 2 godz. aż ciasto zacznie rosnąc i pieczemy na początku około 15 min w temp.200 stopni następnie zmniejszamy temp. do 180 pieczemy około 1 godz. Chleb jest bardzo zdrowy .
 
  Roma Orlowska