Kulinaria

Kulinaria: Makowiec świąteczny krucho-drożdżowy.

Autor elmarek 24-11-2014 - 13:54 (971)

Picture 0 for Makowiec świąteczny krucho-drożdżowy.
Ciasto.  40 dag mąki, 15 dag masła, 5 dag drożdży rozpuszczonych w 3 szklankach kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 jajka + 2 żółtka.szczypta soli..
   Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto rękami.Podzielić na 2 części i rozwałkować na cienkie prostokąty.pokryć farszem makowym zwinąć pozostawiając margines ok. 2 cm. końce bez maku podwinąć pod spód. Zwinąć w papier do pieczenia,i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. po czym piec w temp.170 stopni ok 40 min.
     Farsz makowy.
 40dag maku wypłukać zalać 1 litrem wrzącego mleka.i gotować na małym ogniu około 20 min.Schłodzić i zmielić w maszynce o najmniejszych oczkach.3 razy.W garnku rozpuścić15 dag masła,1/2 szkl. miodu,10 dag posiekanych migdałów 3 łyżki skórki pomarańczowej.Wymieszać wszystkie składniki i przesmażyć( około 15 min) często mieszając aby uniknąć przypalenia.Ostudzić dodać 4 żółtka utarte z 1/2 szkl. cukru, ubite białka na sztywną masę.wymieszać

--
ROMA ORLOWSKA