Kulinaria

Kulinaria: Krem z jarmużu

Autor elmarek 20-10-2015 - 05:08 (1606)

Picture 0 for Krem z jarmużu

150g drobno pokrojonych liści jarmużu, 4 średnie ziemniaki, 3 duże ząbki czosnku, 1 l bulionu warzywnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe1/2 płaskiej łyżeczki gałki, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki oliwy lub masła, sól

Czosnek drobno posiekać,podsmażyć na oliwie.Do gotującego bulionu dodac pokrojone ziemniaki,ziele listek i gotować aż ziemniaki będą miękkie.Następnie dołożyć jarmuż,czosnek i zmiksować na gładki krem doprawić pozostałymi przyprawami i solą,gotować ok.3-4 min.Podawać z grzankami, ugotowaną cieciorką lub drobną fasolką posypać parmezanem.