Kulinaria

Kulinaria: Zapiekana brukselka z ziemniakami pod beszamelem.

Autor elmarek 15-11-2015 - 19:18 (1883)

Picture 0 for Zapiekana brukselka z ziemniakami pod beszamelem.

80dag ugotowanych na półtwardo małych ziemniaków, 80dag ugotowanej brukselki, odsączone warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Zrobić sos:15 dag masła, 4 łyżki mąki, 3 szkl.mleka,1 serek topiony,10 dag sera żółtego, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
W garnku rozpuścić masło wsypać mąkę lekko podsmażyć cały czas mieszając aby nie powstały grudki.Wlewać mleko małymi partiami i gotować na małym ogniu, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany następnie dodać serek, poczekać aż się rozpuści, doprawić gałką, solą pieprzem i zalać warzywa, posypać tartym serem. Zapiekać przez około 20 -30min w nagrzanym piekarniku 190 stopni.


ROMA ORLOWSKA