Kulinaria

Kulinaria: Ciasto słonecznikowe.

Autor elmarek 30-11-2015 - 17:00 (1959)

Picture 0 for Ciasto słonecznikowe.
Robimy biszkopt: 8 jajek,1 szkl cukru,pół szkl. mąki tortowej, pół szkl.mąki ziemniaczanej.2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier.Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodać mąkę wymieszaną mąkę i delikatnie wymieszać.Upiec w temp 170stopni ok 45 min.Sprawdzić patyczkiem.
Krem słonecznikowy: 30 dag słonecznika30 dag masła, 5 łyżek mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowe do kupna w sklepie.) 5 dag cukru Do rondelka włożyć 1o dag masła ,mleko,cukier mieszając rozpuścić dodać słoneczniki dokładnie wymieszać

Tak przygotowany słonecznik rozłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika
na 20 min.Od czasu do czasu przemieszać powinna być chrupiąca.Słonecznik troszkę się skleja, ale wystarczy delikatnie rozdzielić go łyżką.
20 dag masła utrzeć na puch nie przerywając dodawać po łyżce karmelu,ucierać aż powstanie jednolita masa.Do tego dodać wystudzony słonecznik i wymieszać
 Dodatkowo: Pół litra śmietany 36% , 3 opakowania śmietan-fiksu, słoik dżemu brzoskwiniowego tabliczkę mlecznej czekolady.
 Śmietanę ubić ze Śmietan-fiksem Biszkopt przekroić na pół.Pierwszy blat posmarować dżemem,następnie wyłożyć połowę masy słonecznikowej i przykryć drugim blatem ciasta.Na to wyłożyć resztę kremu następnie bitą śmietanę.Wierzch posypać startą czekoladą.Ciasto jest pracochłonne ale pyszne.


--
ROMA ORLOWSKA