Kulinaria

Kulinaria: Ciasto " kora orzechowa"

Autor elmarek 07-12-2015 - 07:06 (1166)

Picture 0 for Ciasto " kora orzechowa"

8 białek,3 żółtka, po 10 dag,orzechów zmielonych, posiekanych, rodzynek, wiórków kokosowych.1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżka mąki pszennej 20 dag cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Białka ubić dodać cukier ubijając nadal, dodawać po jednym żółtku Wszystko dobrze ubić i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i bakaliami. Z tak przygotowanego ciasta upiec 2 placki.

 Robimy krem : 1,5 kostki masła3 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe,1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek,1 puszka brzoskwiń.Brzoskwinie odsączyć a sok zagotować z 3 łyżkami cukru.Budynie rozpuścić w 3/4 szkl. wody dodać łyżkę mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej.oraz żółtka dokładnie wymieszać i wlać na gotujący sok,ugotować i wystudzić.
  Masło dobrze utrzeć dodając stopniowo  po łyżce budyniu.

Dodatkowo: 2 op.delicji 1 szkl. zaparzonej mocnej kawy dodać spirytusu,2 galaretki brzoskwiniowe.
Na pierwszy placek nałożyć część kremu i poukładać na nim delicje moczone w kawie
--na delicje położyć część kremu i położyć drugi placek ,wyłożyć resztę masy  na to ułożyć brzoskwinie Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku wystudzic i tężejąca wylac na brzoskwinie....
ROMA ORLOWSKA