A oto kilka inspiracji:
Śledzie po cygańsku
1/2 szkl. keczupu
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
0.5 łyżeczki cukru
pieprz
kilka ogórków konserwowych
cebula
Cukier, musztardę i papryki wymieszać , dodawać po trochu ketchup i ciągle mieszając , dodawać olej na przemian z ketchupem.
Doprawić pieprzem. Dodać cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Do sosu dodać śledzie( wcześniej wymoczone w wodzie z octem ) wymieszać, odstawić na co najmniej 30 min, a najlepiej smakują na drugi dzień :)
Korzenne śledzie z musztardą i cytryną
Filety śledziowe w ilosci 8 sztuk
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
sok wyciśnięty z 2 cytryn
kilka łyżek (około pół słoika, ale to zależy od upodobań) musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
1 łyzeczka ziela angielskiego
2 listki laurowe
olej słonecznikowy, albo inny o nienachalnym zapachu
Śledzie wymoczyc przez parę godzin, pokroić w kawałki, wymieszać z musztardą (najwygodniej rączkami icon_cool.gif ). Pieprz i ziele rozgnieść w moździerzu, liście laurowe pokruszyć.
Układać śledzie w słoju, każdą warstwę przesypując przyprawami, polewając sokiem cytrynowym, dorzucając cebulkę i wieńcząc olejem.
Wstawić do lodówki najlepiej na 2 dni, żeby sie przegryzły. Jeszcze jest czas, zdążymy :)
Rolmopsy z winem
5-6 filetów śledziowych
300 ml wytrawnego czerwonego wina
15 dag suszonych śliwek
25 dag miodu
100 ml winnego octu
goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy (po odrobinie), szczypta soli i cukru
Ugotować marynatę z wina, suszonych śliwek, miodu, octu i przypraw.
Doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki i gotować dalej 5 minut (nie dłużej).
Zwinąć rolmopsy, wkładając do każdego śliwkę, ułożyć w głębokim naczyniu, zalać marynatą.
Gotowe do jedzenia po 24 godzinach.
Śledzie Królowej Sylwii
4 filety śledziowe
3 łyżki siekanych kaparów ( może być bez )
3 łyżki siekanej cebuli
3 łyżki siekanych korniszonów
3 łyżki siekanych grzybów z octu
1 słodkie jabłko
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/3 szklanki majonezu
cukier puder
sól, pieprz
pieprz cayenne
Oczyszczone oraz wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki (2-3 centymetrowe), ułożyć na półmisku.
Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, cukru i pieprzu oraz majonezem. Połączyć z posiekanymi dodatkami i polać sosem śledzie.